Когато се решава съдбовния въпрос за мира и войната в

...
 Когато се решава съдбовния въпрос за мира и войната в
Коментари Харесай

Велизар Енчев към Ваня Григорова: Направихте сглобка с ГЕРБ в СОС, за да оглавите една комисия

 _2024 izbori_v012

 

„ Когато се взема решение съдбовния въпрос за мира и войната в Европа и българските гласоподаватели са изправени пред значим избор, всички ние би трябвало да отговорим на въпроса кой е за и срещу войната в Украйна. Вторият, станал изключително настоящ още веднъж, след абсурда с Евровизия е кой е за и срещу Истанбулската спогодба. Ясно и изрично ”.

Това съобщи Велизар Енчев, претендент за евродепутат от „ Българска социалистическа партия за България ” по време на избирателен спор за бъдещето на Европа по телевизия Евроком.

 

Той стартира с две вести, които по думите му антиевропейския темперамент на Европейската комисия, доминирана от ЕНП, която назова европейска сглобка: Едната – че шефът на ЕНП Манфред Вебер съобщи, че би трябвало да се вкара наложителна военна работа във всички страни от Европейски Съюз – разбирайте като подготовка за война с Русия, и че Европа би трябвало да бъде под нуклеарен чадър.

 

„ Втората вест също е извънредно неприятна за България – 27-те министри на стопанската система на Европейски Съюз взеха решение, утвърдиха без да се употребява правото на несъгласие, с квалифицирано болшинство – пакта за миграция. Забележете по какъв начин е гласувала България – подкрепила е пакта за миграция. Против са били Полша, Словакия, Унгария ”, съобщи Енчев.

 

„ Това е огромният въпрос – за или срещу тази война, за или срещу милитаризацията, за или срещу тезата за нуклеарен чадър и наложителна военна работа ”, акцентира той, обръщайки се към Джамбазки. А към другия участник в дебата – Ваня Григорова, той непосредствено сложи въпроса за Истанбулската спогодба:

 

„ Да ” или „ не ”, г-жо Григорова на Истанбулската спогодба? Нека чуем Вашето „ да ” или „ не ”, защото позицията Ви за Истанбулската спогодба, не бих споделил даже, че е размита - преди години вие стояхте зад Истанбулската спогодба, отстоявахте я. Това си е ваша позиция. Но, аз ви запитвам дали, отивайки в Екологичен потенциал няма да измененията своята позиция, както я променихте, когато влязохте в СОС и се прегърнахте със сглобката. А бяхте издигната от „ Българска социалистическа партия за България ”, от „ Левицата ”, след което в локалния парламент на София вие направихте тъкмо противоположното – поради една здравна комисия, с цел да я оглавите, направихте сглобка с ГЕРБ. Та, запитвам – в случай че отидете в Екологичен потенциал, би трябвало да знаем – да или не за Истанбулската спогодба, с цел да не се получи същата еквилибристика и там. В този смисъл, въпросът ми е изцяло правилен и аз чакам – да или не ”, обърна се към Григорова Велизар Енчев, само че не получи отговор.

 

„ Големият проблем ще настъпи, и той ще е по-голям и от всичко друго, когато Франция и Германия в лицето на Олаф Шолц и Макрон, съумеят да наложат правото на отпадане на несъгласие в Европейски Съюз. Това значи, че България се трансформира не във второстепенна страна, в страна не на втора, а на четвърта даже, последна скорост ”, безапелационен бе Велизар Енчев. По думите му другата фундаментална рецесия е тъй наречените Зелена договорка, която в действителност води до унищожаването на въглищната и нуклеарната енергетика.

„ Парадоксът и цинизмът на Европейска комисия, доминирана от десните партии, е, че Германия си отваря въглищните централи, във Франция се отваря от ден на ден и повече нуклеарната енергетика, а в България се прави тъкмо противоположното. Ето, тези дни разбираме, че в АЕЦ „ Белене ” отиват американски специалисти, и забележете и украински нуклеарни енергетици, с цел да видят площадката на АЕЦ Белене – американците да видят дали могат да я употребяват, а украинците да видят двата нуклеарни реактора, които би трябвало да им подарим, в случай че несъмнено, се случи тази нездравословна за България договорка ”, уточни претендентът за евродепутат от „ Българска социалистическа партия за България ”.

 

„ Когато приказваме за Зелената договорка би трябвало постоянно да гледаме през българския интерес – а той не е затриване на въглищните централи и българската енергетика ”, безапелационен бе Енчев.

 

В диалога за мигрантите: Европа не би трябвало да разрушава своите граници, да се отхвърля от своите християнски полезности и стане приемно семейство на милиони мигранти от Африка И Азия.

 

За Македония: Велизар Енчев напомни двата, по думите му недалновидни акта – контракта за другарство с Македония, подписан на 1 август 2017 година от държавното управление на Борисов за да пусне Македония в северноатлантическия пакт и приемането на проекта „ Макрон ” от сглобката, дал на процедура зелена улица на Македония да влезе в Европейски Съюз. „ За да бъда оптимист по македонската тематика след всичко това, ще кажа: Трябва да има ново ръководство на България и ново посланичество на България в Европейския съюз ”.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР